Kako se polivinilalkohol raztopi?

- 2022-06-29-

1. Polivinilalkohol je topen v vodi in ga je na splošno treba segreti na 65ï½75, da se popolnoma raztopi. Rahlo topen v dimetil sulfoksidu. Topen je v glicerolu pri 120ï½150 °, vendar postane žele, ko se ohladi na sobno temperaturo.

2. Za raztapljanje polivinilalkohola je treba material med mešanjem dodati vodi pri sobni temperaturi. Enakomerno razpršite in nato segrejte, da pospešite raztapljanje, kar lahko prepreči strjevanje in vpliva na hitrost raztapljanja. Vodna raztopina polivinilalkohola (5%) je zelo občutljiva na boraks in borovo kislino, ki zlahka povzročita geliranje. Ko boraks doseže 1 % mase raztopine, pride do ireverzibilne gelacije.

3. Kromat, dikromat in permanganat lahko naredijo tudi polivinil alkoholni gel. Viskoznost vodne raztopine PVA 17-88 postopoma narašča s časom pri sobni temperaturi. Toda viskoznost pri koncentraciji 8% je popolnoma stabilna in nima nobene zveze s časom. Poseben pojav c PVA ima dobre lastnosti tvorjenja filma in je zelo neprijeten za številne pline, razen vodne pare in amoniaka.

4. Dobra svetlobna odpornost, na katero svetloba ne vpliva. Lahko gori v odprtem ognju in ima poseben vonj. Vodne raztopine ob skladiščenju včasih postanejo strupene. Netoksično in ne draži človeške kože.