Uporaba polivinil alkohola in njegov postopek geliranja

- 2021-07-05-

Poli (vinil alkohol) je vrsta vodotopnega polimera, pridobljenega s hidrolizo polivinil acetata namesto z monomerno polimerizacijo. Topen je v glicerinu pri 120-150 ° C, vendar postane žele pri sobni temperaturi. V stopnji raztapljanja polivinil alkohola je treba material med mešanjem dodati v vodo pri sobni temperaturi in nato segreti, da se pospeši raztapljanje.

Viskoznost vodne raztopine PVA 17-88 se s časom povečuje pri sobni temperaturi. Ko pa je koncentracija 8%, je viskoznost popolnoma stabilna. Polivinil alkohol 17-92 se imenuje PVA17 92. Raztopina PvA17 99 je bolj občutljiva na PVA17-88 kot PVA17-88. 0,1%boraksa kakovosti raztopine bo želatiniziralo 5%raztopino PVA17 99, količina boraksa, ki jo povzroči enaka koncentracija vodne raztopine PVA17-88, pa je 1%. Polivinil alkohol 1799b se večinoma uporablja za izdelavo polivinil butirala z visoko viskoznostjo. Široko se uporablja kot razpršilo sredstva za oblikovanje velikosti.

Poleg tega ima polivinil alkohol različne značilne reakcije sekundarnih hidroksilnih spojin, na primer esterifikacijo. Lahko se razgradi v močni kislini, zmehča ali raztopi v šibki kislini in bazi. PVA visoke koncentracije ni združljiv z anorgansko soljo, zlasti s sulfatom in fosfatom. Fosfat lahko obori 5% (m / V) PVA. Borax lahko tvori gel z raztopino polivinil alkohola.

Polivinil alkohol je dobro lepilo, ki lahko nadomesti večino industrijskih lepil. Kako zavreti lepilo iz polivinil alkohola? Najprej pripravite več polivinil alkohola, 1000 ml čašo, stekleno ploščo, električni štedilnik in posodo iz nerjavečega jekla (premer 30-40 cm). Ko je pripravljeno, v čašo vzemite 50-80 gramov polivinil alkohola. V čašo dodajte 900-1000 ml vode normalne temperature in premešajte s stekleno palico. Voda ne sme biti preveč polna. Bolje je biti 2-3 cm stran od ustja čaše. Če je preveč polno, se bo toplota prelila. Čašo postavite v posodo iz nerjavečega jekla, v posodo iz nerjavečega jekla dodajte vodo normalne temperature in potopite 2/3 višine čaše. Posodo iz nerjavečega jekla postavite na električno peč, da se segreje in med segrevanjem mešajte. Ko se trden polivinil alkohol popolnoma raztopi, vzemite čašo (pazite, da ne opečete) in jo v pripravljenosti ohladite na sobno temperaturo. Bodite previdni pri uhajanju električne energije in se izogibajte električnemu udaru. Pozor: Vroče. Med segrevanjem popolnoma premešajte, da se izognete mozoljem.