Na kaj je treba biti pozoren pri mešanju polikarboksilatnega superplastifikatorja

- 2021-07-05-

1. Vsebnost kloridnih ionov je treba strogo nadzorovati

Da bi izboljšali zgodnjo trdnost betona, bomo redukcijskemu sredstvu dodali trietanolamin, kalcijev klorid, industrijsko sol itd., Zlasti pozimi ali v tovarni montažnih komponent in tovarni cementnih izdelkov z visokimi zahtevami glede zgodnje trdnosti. Škode, ki jo povzroči prekomerno dodajanje soli, ni treba ponoviti. Nekateri proizvajalci menijo, da majhna količina soli lahko izboljša delovanje proti zmrzovanju in zgodnjo trdnost izdelkov. Primerno je, da vsebnost kloridnega iona ne preseže nacionalnega standarda 0,06%. Ali beton nizke kakovosti z malo soli.

Kloridna sol v primesi bo močno škodila stabilnosti in vzdržljivosti betona. To se kaže predvsem v naslednjih treh vidikih.

A. Korozijski medij na osnovi klorida bo zmanjšal alkalnost betona in uničil pasivno folijo na površini jeklene palice. Na različnih delih površine jeklene palice bo velika razlika potencialov, kar bo povzročilo elektrokemično reakcijo ter nastalo anodo in katodo.

B. Kristalni delci, oborjeni s ponavljajočim se odtekanjem in kristalizacijo kloridne soli v betonu, so obsežni in se razširijo, zaradi česar se beton razpoči in zmanjša trajnost.

C. Na splošno velja, da dodatek klorida v običajnem armiranem betonu ne presega 0,5%. Ko pa se ledišče raztopine zmanjša z natrijevim kloridom, bo vsebnost kloridnih ionov v neodmrznjeni raztopini vedno večja, kar pomeni, da bo koncentracija kloridnih ionov v preostali raztopini večja od 0,5%, kar bo povzročilo lokalno korozijo . Zato lahko v dejanski proizvodnji, čeprav je količina klorida majhna, v nekaterih delih tvori večjo koncentracijo in rjo. Poleg tega, za razliko od kalcijevega klorida, natrijev klorid ne vstopi v molekularno strukturo produktov hidracije, ampak obstaja v praznini v prostem stanju, ki zlahka absorbira vlago, kar ima za posledico povečanje krčenja betona po utrjevanju, kar je tudi neugodno do vzdržljivosti.

3. Vpliv alkalne vsebnosti na dodatke

Ko je vsebnost alkalij v cementu visoka, se učinek superplastifikatorja zmanjša. Čas vezave se skrajša in zgodnja moč se poveča. Če je alkalna vsebnost cementa previsoka ali prenizka, bo to negativno vplivalo na združljivost superplastifikatorja in cementa. To je lahko zato, ker spremeni topnost mavca in tako vpliva na hidracijo C3A. Optimalna vsebnost topnih alkalij je 0,4% ~ 0,6% (ekvivalent Na2O). Kadar je prilagodljivost primesi in cementa resno slaba, je treba razmisliti o dodajanju sulfamatnega superplastifikatorja za zamenjavo nano superplastifikatorja (ali sprejetju sistema polikarboksilne kisline) in ustreznem povečanju skupne količine sestavin za zmanjšanje vode, da se izboljša prilagodljivost izdelkov .